sâmbătă, 31 martie 2012




Sensul creştin al libertăţii

Asociaţia "Tineretul Ortodox Român" filiala Piatra Neamţ în colaborare cu Protopopiatul Piatra-Neamţ cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a organizat joi 29 martie 2012 ora 17 la Casa de Cultură a Sindicatelor, Conferinţa duhovnicească cu tema: "Sensul creştin al libertăţii". Conferenţiar şi invitat special a fost Părintele protosinghel Iustin Petre,stareţul mănăstirii Sfântul Ioan Casian din judeţul Constanţa şi exarh al mănăstirilor din arhiepiscopia Tomisului.
În doar câţiva ani a parcurs drumul de la chitară la psalmi şi de la excursii pe munte, la stareţie şi exarhat. Nu e vreun "drum al Damascului", ci distanţa până la înţelegerea profundă a rostului său omenesc. Tânăr cultivat şi inteligent, bucovineanul Iustin Petre promitea să devină cineva "în lume". Când, într-o zi, s-a călugărit. S-a hotărât să devină monah, după o întâlnire cu Părintele Iustin Pârvu, fostul stareţ de la Petru Vodă din judeţul Neamt. Spune că marele duhovnic al Moldovei i-a deschis ochii inimii. A primit numele de monah, tot Iustin, după naşul său de călugărie. Între timp, numele i-a devenit renume: i se spune părintele Iustin “cel Tânăr”.
Întrebat fiind în preambulul conferinţei care este prioritatea spirituală a vremurilor de astăzi, Părintele Iustin Petre a răspuns răspicat:„Recatehizarea oamenilor. Românul este astăzi înstrăinat de Dumnezeu, din pricina solicitărilor stresante la care îl supune societatea. Nu mai are nici educaţia creştină de acasă, după 50 de ani de comunism şi ceilalţi ani de derivă post-comunistă de după revoluţie.. Nu are nici timp să studieze teologia, să înţeleagă ortodoxia. Noi, preoţii, trebuie sa-i ajutam să şi-L apropie pe Dumnezeu”.
Părintele protosinghel Iustin Petre a susţinut celor prezenţi la conferinţă un important şi convingător discurs despre libertate în sens creştin, din cadrul cărui discurs spicuim câteva învăţături edificatoare.
“Libertatea reprezintă una dintre valorile fundamentale în creştinism.
Libertatea este definită ca posibilitatea omului de a alege şi de a acţiona fără constrângeri. Conceptul de libertate poate fi analizat diferit, în funcţie de natura acestor constrângeri : interioare – care exprimă limitele proprii fiecărui om, şi exterioare, care vizează drepturile şi limitele de care omul trebuie să ţină seama în societate, în raporturile cu ceilalţi. Atunci când libertatea se manifestă ca acţiune fără nici o limită interioară sau exterioară, poartă numele de libertinaj. Libertatea este o dimensiune esenţială a chipului divin din om. Adam şi Eva au avut posibilitatea să aleagă între a respecta şi a nu respecta porunca primită de la Dumnezeu.
Dumnezeu l-a creat pe om liber şi nu îl constrânge să săvârşească binele, căci îi respectă libertatea. Omul nu a fost creat ca obiect, ci ca o persoană. „Personalitatea umană are valoare absolută şi, pe calea libertăţii religioase îşi va împlini vocaţia absolută.”( Nikolai Berdiaev )
Preot Nicău Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu